dionysoshvem

Hvem var Dionysos (på engelsk, Dionysus) og hvorfor i alverden har vi taget navn efter ham?

Dionysos var vinens, teatrets, historieformidlingens og ekstasens gud i græsk mytologi. Han var søn af Zeus og den jordiske kvinde Semele, datter af gudinden Harmonia, som selv var datter af Afroditte. Dionysos var den eneste gud der ikke gjorde sig skyldig i utroskab. Han blev gift med Ariadne, som Theseus havde efterladt på øen Naxos. Dionysos var guden der lærte menneskene at lave vin, synge, danse, feste og ikke mindst, at dyrke teatret og fiktionen.

Dionysos var gud for klassisk storytelling og den vilde underholdning. Den vestlige verdens teatrale vugge, det græske teater, dyrkede og hyldede teaterguden ved Dionysosteatret i Athen. Her opførte man tragedier, komedier og satyrspil til ære for den frie, vilde og glade gud, Dionysos. Her kunne publikum få en kunstnerisk oplevelse, få formidlet en historie og samtidig blive underholdt og feste.

Historien skriver, at Dionysos blev dyrket ved en række seksuelle orgier, hvor kvinder i en kultforening (thiasos) dyrkede den unge Dionysos ude i naturen. Dette på en måde, som både skræmte og fascinerede mænd, der var forment adgang. Den orgiastiske kult, som endnu fandtes i romersk kejsertid, foregik om natten på bjergtoppe, især på Parnassos. Kvinderne, de såkaldte mænader (‘de rasende’), oplevede ekstase (‘det at stå uden for sig selv’, reelt set orgasme) og entusiasme (‘det at guden sætter sig i mennesket’, reelt set lykke og inspiration), og i denne orgiastiske stemning fik de uanede kræfter og blev ét med guden; i myten udtrykt ved at kvinderne fangede og sønderrev dyr, som de fortærrede rå. I kulten praktiseret ved indtagelse af råt kød.

Oversat til et forståeligt og mere moderne dansk, oplevede kvinderne (som her repræsenterer den almindelige borger) en stor nydelse og forløsning igennem Dionysos – dvs. igennem kunsten, underholdning, historieformidling og en smule alkohol. Dionysos repræsenterer på mange måder både borgernes følelser og behovet for kommunikation og selvstændighed.

Hvordan vi ser Dionysos – vores værdier
For os står Dionysos for menneskelighed, lykke, frihed, kunst, underholdning, historieformidling og frigørelse. Når folket så teater i det gamle Grækenland, oplevede de en følelse af tryghed og at blive taget hånd om af de store tragedie- og komediedigtere (forfattere). Der opstod en tillid og samhørighed skuespillerne, koret, dramatikeren og publikummet imellem – dette var helt nyt på daværende tidspunkt. Her blev for første gang kommunikeret ud til folket i en kunstnerisk iscenesat forstand, som indbefattede en nærværende fiktiv fortælling.

Disse værdier – tryghed, tillid og nærvær – både under udvikling og produktion, de skabende og udøvende kræfter imellem, og mellem Dionysus Media og samarbejdspartnere, er alfa og omega for os. Dionysos står for formidling, fiktion, frihed, følelser og fest, det samme gør vi. Vi formidler frit fiktion såvel som virkelighed. Dette gør vi af kærlighed til den gode historie, som både vækker undren og følelser – vi kan simpelthen ikke lade vær!